dissabte, 13 de febrer del 2021

Mans Unides (VILAWEB/ONTINYENT, 11/02/2021)

 Com cada segon divendres de febrer, Mans Unides ens convida a participar en el dia del dejuni voluntari, en solidaritat amb els milions de persones que encara passen fam al món.

Enguany la 62a campanya de Mans Unides porta com a lema ‘Contagia solidaritat per a acabar amb la fam’. I és que només la solidaritat farà posarà fi a aquesta pandèmia que, cada any, mata milions de persones que no poden menjar.

En aquest moment, amb més de 95 milions de contagis per covid al planeta, són més de 800 milions les persones que passen fam i 1.300 milions d’hòmens, dones i xiquets es veuen afectats per la pobresa. Per això Mans Unides denuncia les conseqüències que la pandèmia de la covid té sobre les persones més vulnerables.

En aquesta campanya, Mans Unides vol promoure la solidaritat per a combatre la pandèmia de la desigualtat. Així mateix aquesta ONG, alhora que treballa per a defensar la dignitat i els drets dels més vulnerables, ens demana que ens involucrem per a generar nous estils de vida més solidaris i que l’economia i la política ajuden a crear condicions de vida més humanes.

Com informa Mans Unides, ‘els 1.300 milions de persones que al principi del 2000 patien una pobresa multidimensional (el 84,5% dels quals viuen a l’Àsia del sud i a l’Àfrica subsahariana), podran augmentar en 500 milions a causa de la pandèmia’.

El maig de l’any passat, Fernando Chica, observador de la Santa Seu davant la FAO, exposava amb un article un fet terrible: el 2018 hi havia 113 milions de persones que passaven fam en 53 països del món. I un any després, el 2019, ja eren 135 els milions de persones, en 55 països, que en patien. I Clara Pardo, presidenta de Mans Unides, també el mes de maig passat, deia que ‘aquesta crisi aprofundirà l’escletxa entre Nord i Sud’.

Les xifres encara són més horroroses al Tercer Món, com denunciava el bisbe Nicolás Castellanos en afirmar que hi havia 2.800.000 bolivians que passaven fam.

Ja el juliol de 2020, Oxfam calculava que 700.000 persones podien caure en la pobresa a l’estat espanyol a causa de la covid-19. Per això l’any passat el papa Francesc va exigir als països rics que cancel·laren el deute als països pobres, alhora que denuncià ‘una economia malalta, on milions de xiquets encara moren de fam i no tenen educació’. També el mes d’octubre passat, adreçà un missatge a la FAO, amb motiu del seu 75è aniversari, on va demanar que es creara un Fons Mundial contra la fam amb els diners que es gasten en armes, ja que com va dir: ‘la fam no és una tragèdia sinó una vergonya’.

Mans Unides, que fa ja seixanta-dos anys que treballa a favor de la solidaritat universal, denuncia la indiferència internacional davant la dramàtica realitat que viuen 1.300 milions de persones afectades per la pobresa. Per això cal que tots posem el nostre gra d’arena per a combatre la fam i acabar amb la pobresa, cosa que ens ajudarà també a superar les crisis sanitàries per a construir una societat més digna per a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT