Aquestes són paraules d’Eli Wiesel, Premi Nobel de la Pau el 1986. El Sr. Wiesel, com que insistia a afirmar que no hi ha neutralitat possible, encara afegia: ‘Cal protestar’.
És possible parlar de neutralitat a la societat? Als espais públics? Als governs i també a l’Església? Aquests dies s’està parlant dels llaços grocs i de les estelades als edificis de la Generalitat de Catalunya i de l’amenaça de la Junta Electoral Central (JEC) que va donar 48 hores perquè aquests símbols, que ens recorden els presos polític i els exiliats, siguen retirats. La JEC creu que aquests llaços i les estelades són partidistes i davant la campanya electoral vol que els espais públics siguen neutrals. Però existeix la neutralitat? Fa por el color groc? S’hauran de tallar també les margarides grogues i s’hauran de tirar a la brossa les roses i els clavells grocs o els gira-sols?
Parlar de neutralitat i exigir que es retiren els llaços grocs dels espais públics és un sarcasme, quan veiem que l’estat i el Suprem espanyol permeten la presència de Vox com a acusació dels presos polítics. És neutral o partidista que Vox faça la seua campanya electoral al Suprem?
Va ser neutral l’actuació, ‘exemplar’ segons el Sr. José Antonio Nieto, ex-secretari d’Estat de Seguretat, de la policia i de la guàrdia civil l’1 d’octubre de 2017?
És neutral l’estat que acusa de rebel·lió i de sedició uns líders independentistes que no jutjarien en cap altre país europeu?
És neutral l’estat quan exigeix que es pose la bandera espanyola quan hi ha partits republicans que es presenten a les eleccions del 28 d’abril? No és això també partidisme, ja que la presència de la bandera espanyola s’identifica amb els partits monàrquics, els del 155?
El rei es comportà i es comporta de manera neutral, com a àrbitre i moderador de la política? O bé pren partit a favor dels de l’’a por ellos’? Ja hem vist que l’últim discurs del rei (i no cal dir, el del 3 d’octubre de 2017) a favor de la legalitat, ha estat assumit pels fiscals.
És neutral que es criminalitze el dret de fer política i de protestar en concentracions i manifestacions? No és per això que estan a la presó els dos Jordis?
És neutral la posició de l’estat espanyol que no permet un referèndum sobre la monarquia?
Com deia Elie Wiesel, Premi Nobel de la Pau, ‘cal protestar, perquè la neutralitat només ajuda els opressors, no les víctimes’. També alguns demanen neutralitat a l’Església catalana perquè no denuncie la injustícia que sofreixen els presos polítics i els exiliats. Però el papa Francesc, amb valentia, va dir el 5 de juliol de 2014: ‘Déu no és neutral. Està de part de les persones més fràgils, discriminades i oprimides’. I per tant l’Església tampoc no pot ser neutral.
També el P. Ángel García, president de missatgers de la Pau deia en un entrevista al diari Sur en agost de 2014 en referència a la pretesa neutralitat de l’Església: ‘Neutral no ho pots ser mai, sobretot amb les morts. Alguns preguen, però no hi ha prou amb això, hem de protestar’. I afegia encara el P. Ángel: ‘No he militat mai en partits, només en l’Església. I fins això em dóna maldecaps per dir coses que no agraden als jerarques’. I malgrat tot, s’han de dir!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada