dilluns, 6 de gener del 2020

El colp d'estat de la JEC (VILAWEB/ONTINYENT, 06/01/2020)

La data del 3 de gener de 2020, amb el que molts consideren un colp d’estat de la Junta Electoral Central (JEC) espanyola, ja quedarà unida per sempre a la del 23 de febrer de 1981, amb el colp d’estat de Tejero i a la del juliol de 1936 i la sublevació de Franco.
Que la JEC haja inhabilitat el Sr. Quim Torra, president de Catalunya, i que a més, el mateix dia, també haja decidit que el Sr. Oriol Junqueras no puga recollir l’acta d’eurodiputat, és un fet que, com creuen molts, només pot qualificar-se de colp d’estat contra la democràcia i la sobirania popular.
La JEC no té cap legitimitat per a inhabilitar el president Torra, ja que en democràcia, només la ciutadania escull i cessa els seus representants.
La paradoxa que veiem és que mentre que ERC, amb la seua abstenció, permet la investidura del Sr. Pedro Sánchez (que d’aquesta manera serà elegit president del govern d’Espanya), la JEC impedeix que el president d’ERC puga recollir l’acta d’eurodiputat, escollit per la ciutadania que el va votar en les eleccions al Parlament Europeu el 26 de maig.
Com han dit els entesos, aquest colp d’estat de la JEC és un atac autoritari contra les persones que votaren la llista de Junts Per Catalunya (en la qual hi havia el Sr. Quim Torra) en les eleccions del 21 de desembre de 2017, i contra els qui van votar el Sr. Junqueras com a cap de llista a les eleccions europees. I és que no va ser la JEC qui va elegir els Srs. Torra i Junqueras per a, ara, inhabilitar-los. Quina legitimitat té la JEC per a impedir que els Srs. Torra i Junqueras puguen representar a les persones que els van votar? Algú pot entendre que la JEC anul·le els resultats de les eleccions del 21 de desembre de 2017 o les del 26 de maig de 2019? Només els ciutadans posen o lleven els seus representants polítics. Algú pot entendre que la JEC arribe a vulnerar la justícia europea, pel que fa a l’acta d’eurodiputat del Sr. Junqueras? Algú pot entendre que la JEC lleve l’escó que el Sr. Junqueras va obtenir en les eleccions europees, gràcies als vots que va rebre?
Es dóna al cas que la majoria dels presidents de Catalunya han estat empresonats, inhabilitats o, fins i tot, assassinats com el president Companys. Així, el president Prat de la Riba va ser empresonat. Puig i Cadafalch va haver d’exiliar-se. El president Macià va sofrir presó i exili. Lluís Companys es va exiliar i va ser lliurat a l’estat espanyol que el va assassinar. Els presidents Irla i Tarradellas van haver d’exiliar-se. El president Pujol havia estat empresonat ja abans del càrrec. El president Mas, inhabilitat; el president Puigdemont, exili i persecució judicial, i el president Torra, inhabilitació.
L’actitud de la JEC, tant pel que fa a la inhabilitació del president Torra, com per l’anul·lació de l’acta d’eurodiputat de Sr. Junqueras, és una vulneració del sufragi universal, perquè anul·la els vots que van fer president de Catalunya el Sr. Torra i eurodiputat el Sr. Junqueras. De què serveixen els vots que van donar suport (al Parlament de Catalunya) al Sr. Torra com a president del país, i els vots per al Sr. Junqueras com a eurodiputat? És la JEC qui hauria d’elegir els diputats i els eurodiputats? De què serveixen unes eleccions, si després la JEC pot anul·lar-ne els resultats?
Segons diverses opinions, la JEC ha actuat com una junta militar, ja que impedeix que persones elegides democràticament en les urnes puguen exercir els càrrecs.
Aquest colp d’estat és una actitud intolerable, injusta i abusiva, ja que humilia el poble de Catalunya. El colp d’estat de la JEC dinamita els fonaments de la democràcia, que es basa en l’elecció lliure dels representants per part del poble. Per això la decisió (doble) de la JEC, parcial i totalment polititzada, és una vulneració dels drets democràtics. I a més, en el cas del president Torra, la JEC  ha inhabilitat el president de Catalunya sense que hi haja una sentència ferma. Per això el jutge valencià, Joaquim Bosch, va dir que inhabilitar el president Torra ‘pot topar amb la vulneració de drets fonamentals, perquè la suspensió dictada pel TSJ de Catalunya, no és una sentència ferma’.
La decisió de la JEC és un atac a la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes. Caldria que el JEC recordara que, en una democràcia, els presidents de Catalunya els posa i els lleva el poble, amb els vots. Perquè cap tribunal no pot decidir qui ha de ser el president de Catalunya o qui ha de ser eurodiputat.
Com ha dit algú, amb aquesta decisió de la JEC, l’estat de dret s’ha convertit en un estat de dretes. I és que la JEC ha fet un nou 155 al president Torra i a l’eurodiputat Junqueras. La JEC ha apostat per un diàleg evident: ‘a por ellos’. I així, mentre ERC regala la investidura al Sr. Sánchez, la JEC perpetrà un colp d’estat a Catalunya, destituint el president Torra.
En el discurs de la primera sessió d’investidura, el president Pedro Sánchez ha dit que ‘hem de traduir la voluntat dels espanyols en govern i no en bloqueig’. I per què no es permet que la voluntat dels catalans puga traduir-se en el govern que presideix el president Torra, i pel contrari s’anul·len els vots que van fer possible que el Sr. Quim Torra siga el president de Catalunya?
Hi ha el salm 93, que diu: ‘Fins quan els injustos, Senyor, fins quan els injustos s’alegraran del seu triomf, i els amics de males arts es vantaran, amuntegant paraules insolents?’. I el salm continua: ‘Us podeu avenir amb un tribunal corromput, que inventa delicte en nom de la llei?’. I acaba amb aquestes paraules: ‘Es giraran contra ells les seues males arts’.
La decisió de la JEC contra el president Torra i l’eurodiputat Junqueras revela que vivim en un estat que ataca el dret al vot. Per això, el 3 de desembre va ser un mal dia per a la democràcia. L’estat, i d’una manera particular el Sr. Sánchez, hauria de pensar si pot demanar diàleg i al mateix temps inhabilitar el president Torra, l’interlocutor per part del govern de Catalunya en diàleg.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT