dimecres, 17 de juny del 2020

España, 22 - Dios, 3 (VILAWEB/ONTINYENT, 12/06/2020)

No és aquest cap resultat d’un partit de futbol entre ‘España’ i ‘Dios’, sinó la relació numèrica d’aquests dos termes que he trobat en la carta de l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares, un text titulat ‘Sufrimientos, esperanzas y caminos de España’, del 6 de juny passat.
El cardenal, que demana en la carta setmanal que ‘ayudemos a España a ser España’, cita vint-i-dues vegades la paraula ‘España’, set la paraula ‘unidad’, vuit la paraula ‘Iglesia’, quatre ‘Cristo-Jesucristo’ i finalment són tres les vegades que utilitza l’expressió ‘Dios’.
Com m’ha comentat un monjo, a qui li he recomanat que llegira aquesta carta, ‘les vegades que el cardenal Cañizares esmenta “unidad”, “Dios”, “Cristo-Jesucristo” i “Iglesia”, sumen totes plegades 22, com les vegades que esmenta “España”’ en la carta. I és que aquest terme, ‘España’, com m’ha dit amb bon humor aquest monjo, ‘ho abasta tot, tant el que és humà com el que és diví. És el resum de tot’. Per això, continuava aquest monjo, ‘per què hem de parlar de “Dios” o de “Iglesia”, si ja tenim el concepte “España”, unidad de destino en lo universal?’.
En la seua carta, l’arquebisbe Cañizares defensa la Transició i lloa els ‘actores’ polítics que feren possible un projecte, i el seu ‘legado, pasión y tesón’, per a fer possible ‘por encima de todo, salvar a España’. L’arquebisbe de València diu que gràcies a aquells polítics de la Transició, va ser possible un projecte: ‘Lo hizo posible España, la idea de España y ayudó mucho la Constitución que España se dio’.
Vos pose l’enllaç de la carta de l’arquebisbe de València, perquè valoreu vosaltres mateixos aquest text tan i tan patriòtic. Ara bé, que en una carta de l’arquebisbe aparega vint-i-dues vegades la paraula ‘España’, i ‘Dios’ tres vegades només, ja ho diu tot. Com a anècdota, la carta del cardenal Cañizares acaba amb un ‘adelante y arriba’. España?
Només quatre dies després d’aquesta carta, el 10 de juny, en una roda de premsa amb motiu de la presentació de la comissió per l’ocupació, la regeneració social i la lluita contra l’atur, el cardenal Cañizares va tornar a insistir en la necessitat de defensar Espanya. Per això, aprofitant una pregunta que li feren sobre el clima de crispació que hi ha a la política espanyola i adreçant-se als polítics els deia: ‘Aquí no hay ideologías, solo España, todo por España’ (vídeo).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT